In de laatste 15 jaar is het aantal arbeidsongevallen sterk gedaald. Toch zien we in dezelfde periode een lichte stijging van het aantal ongevallen op de weg van en naar het werk.
Voorzichtigheid is geboden, zowel voor u als uw medewerkers. Hieronder vindt u alvast enkele nuttige tips om te delen: hoe kunnen we ongevallen vermijden, en als er dan toch één gebeurt, wat doen we dan?
Preventietips
- Kies een veilig vervoermiddel. Het openbaar vervoer is het veiligste.
- Vertrek op tijd. Hierdoor zal de verkeershinder minder stress opleveren.
- Alcohol en drugs in het verkeer zijn uit den boze!
- Tweewielers hebben de zwaarste ongevallen. Het is erg belangrijk om gezien te worden: zorg voor goede, niet-verblindende verlichting en draag fluorescerende kledij. Een geschikte helm beperkt eventuele letsels, ook als fietser. Ook is het belangrijk je snelheid aan te passen, vooral in bochten en bij nat (en glad) weer.
- Met de auto bewaar je voldoende afstand om veilig te kunnen stoppen. Draag ook altijd je gordel. En ook voor autobestuurders geldt: pas je snelheid aan in functie van het verkeer en de weersomstandigheden!
- Ook op het openbaar vervoer gebeuren ongevallen. Neem bij het op- en afstappen van trein, tram of bus steeds de handgreep vast tot je helemaal binnen of buiten bent. Houd je ook vast als je binnen recht moet staan.
Onthoud ook het gezegde beter laat dan nooit: wanneer het geluidssignaal weerklinkt voor het sluiten van de deuren, probeer dan niet meer in of uit het voertuig te springen. Dat is trouwens verboden! Ook is het verboden om de veiligheidslijn op het perron te overschrijden tot de trein, metro of tram volledig stilstaat, en om de sporen over te steken.
- Bent u te voet? Kijk dan uit voor putjes en hindernissen op de weg. Houd je bij het oversteken aan wat je als kind hebt geleerd: eerst naar links kijken, dan naar rechts. Die regel lijkt kinderachtig, maar heel wat voetgangers laten zich verrassen wanneer ze deze regel negeren! Houd je daarom ook aan het verkeersreglement en reken niet te veel op je voorrang als voetganger
Toch een ongeval op de weg van of naar het werk? Lees hier wat je moet doen.
Naast de eventuele medische verzorging is er het verzekeringsaspect. Een ongeval op de weg van en naar het werk is gedekt door de arbeidsongevallenverzekering, op voorwaarde het op de normale weg naar het werk gebeurt en voldoet aan de definitie van een arbeidsongeval.
De stappen die je moet doorlopen:
- doe op tijd (binnen de 8 dagen) een aangifte bij de verzekeringsmaatschappij;
- toon aan dat het om een plotse gebeurtenis gaat;
- toon aan dat er een letsel bestaat;
- toon aan dat het feit gebeurde op het normale traject van de door de werkgever gekende verblijfplaats naar de arbeidsplaats en omgekeerd.
In het begrip normaal zijn zowel de plaats als het tijdstip belangrijk. Een verantwoorde omweg of een oponthoud wordt eventueel aanvaard. Bewijsmiddelen (bv. een getuigenverklaring) kunnen belangrijk zijn voor de aanvaarding van het ongeval (er is geen wettelijk vermoeden).
Hebt u nog vragen? Aarzel niet en neem contact met mij op tel 03 828 29 75 of via e-mail info@vadyco.be